Onderhoud en gebruik

Werkbladen

Algemene gebruiksinformatie

Gebruik altijd onderzetters De meeste moderne aanrechtbladen zijn bestand tegen warmte. De temperatuur van voorwerpen wordt echter dikwijls onderschat. Een pan die rechtstreeks van de hittebron komt bijvoorbeeld, kan een temperatuur hebben van meer dan 350 ºC: hoog genoeg om elk blad aan te tasten. Bovendien koelen apparaten vaak minder snel af dan verwacht. Het is dan ook aan te bevelen altijd onderzetters te gebruiken wanneer u aan het aanrecht werkt, temeer daar brand­ en schroeiplekken niet onder de garantie vallen. Werk standaard met snijplanken Hoe krasbestendig uw blad ook is, snijdt u liever niet rechtstreeks op het bladoppervlak. Om beschadigingen die zich niet meer laten wegwerken te voorkomen kunt u beter met snijplanken werken, want krassen vallen niet onder de garantie.

HPL

HPL is een zeer sterk materiaal dat goed tegen krassen en hogere temperaturen kan. Het oppervlak is glad en niet poreus, waardoor het hygiënisch is en gemakkelijk schoon te houden. Hierdoor is HPL relatief onderhoudsvriendelijk.
Dagelijks afnemen met een vochtige doek en uw HPL blad of meubel blijft als nieuw. Wanneer u op de volgende punten let, zult u nog langer plezier hebben van uw met HPL afgewerkte meubelen of keukenbladen:

• Pas op met hete voorwerpen (zoals pannen). Plaats hete voorwerpen
nooit direct op het blad, gebruik altijd een onderzetter.
• Scherpe voorwerpen kunnen krassen veroorzaken. Gebruik daarom
altijd een snijplank als u iets wilt snijden of hakken. Doe dit nooit
rechtstreeks op uw blad.
• Een HPL blad is goed bestand tegen de gebruikelijke “zachte”
huishoudmiddelen.
Agressieve stoffen moeten echter worden weggespoeld zodra ze op het
blad terecht komen.
• Zware voorwerpen zoals bierkratten en boodschappenkratjes kunnen
door schuiven krassen veroorzaken.
• Met meubelen waarin HPL is verwerkt moet u – met name ‘s winters – wel
oppassen in de huiskamer. Als een tafel langdurig te dicht bij
een warmtebron (centrale verwarming of open haard) staat, bestaat het
risico dat de warmte doordringt in het onderliggende materiaal, dat
meestal veel gevoeliger is voor aanhoudende hitte.

Dankzij het sterke, hygiënische oppervlak heeft HPL geen speciale verzorging nodig. Het is eenvoudig schoon te maken en er zijn geen speciale schoonmaakmiddelen benodigd.
Gebruik nooit (vloeibare) schuurmiddelen of schuursponsjes.

Keramiek/Ceramistone

Gebruiksvoorschriften Do’s and Don’ts

Laat geen harde, puntige voorwerpen op het blad of op de rand vallen. Dit kan het blad of de rand beschadigen.
• Ga niet op het werkblad zitten of staan
• Maak bij voorkeur gebruik van een snijplank: de hardheid van het werkblad is vele malen groter dan die van een mes waardoor messen bot kunnen worden.

Naast hitte- en zuurbestendig is Ceramistone ook krasvast en erg gebruiksvriendelijk. Natuurlijk is het blad gemakkelijk te reinigen.

Onderhoud
Visser Keukens & Zo levert bij ieder blad een complete onderhoudsset, bestaande uit gebruiksadviezen en onderhoudsmiddelen. Meer informatie over het onderhoud van Ceramistone vindt u via onderstaande link naar Kemie Ceramistone Pdf.

https://www.kemie.nl/uploads/KMI-450_onderhoud_Kemie_Ceramistone_26022013.pdf

RVS spoelbakken

Hoewel roestvrijstaal een uitermate duurzaam product is, is roestvrijstaal niet krasvast en kunnen krassen in de spoelbak niet voorkomen worden.
Vermijd contact met zuurhoudende en chemische producten zoals
zoutzuur, zilverpoets , chloor en tegel- en cementreinigers. Deze
kunnen het geborstelde RVS onherstelbaar beschadigen.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat kleine bruine puntjes op het roestvrijstaal zichtbaar zijn. Dit wordt veroorzaakt door aanslag van
verroeste ijzerdeeltjes die in het leidingwater zitten. Deze puntjes zitten
op het roestvrijstaal en zijn te verwijderen met de daarvoor gangbare
schoonmaak­middelen zoals Staalfix.

Dagelijkse behandeling:
Dagelijks afnemen met een warme, vochtige doek met water en een ontvettende, zachte zeep. Bij sterke vervuiling, plekken afspoelen met veel water en behandelen met Staalfix (altijd in de polijstrichting). Hardnekkige vlekken van bijvoorbeeld zoutzuur, cement­ en tegelreiniger, afvoerontstopper, zilverpoets en chloor, meerdere keren behandelen. Droogwrijven met een microvezeldoek.

Houten fronten, massief of gefineerd

Hout is een levend materiaal met natuurlijke kleur­ en structuurnuances. Door wisselende (zon)lichtinval kunnen er verkleuringen ontstaan, wat heel normaal is. Het is dan ook geen reden voor reclamaties. Massief houten fronten zijn eenvoudig te onderhouden. De oppervlakken zijn meervoudig verzegeld met een hoogwaardige lak. Gebruik voor het schoonmaken altijd een ietwat vochtige doek. Wrijf daarbij altijd in de richting van de houtnerf, zodat eventueel aanwezig vuil uit de poriën gewreven wordt. Om ervoor te zorgen dat er in de profielen, bij de hoeken en aan de randen geen restjes vocht achterblijven, moet het front na het schoonmaken altijd droog worden gewreven. Vuil mag niet opdrogen en moet onmiddellijk worden verwijderd. Ook hier dient u het gebruik van zeer natte doeken te vermijden.

Hout mag niet aan extreem vochtige of droge lucht worden blootgesteld. Anders komt het in beweging, d.w.z. het zet uit of het krimpt – ondanks de zorgvuldig aangebrachte lak. Het is daarom erg belangrijk om bij het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en voor voldoende ventilatie te zorgen. Na het koken moeten de meubeldelen die vochtig geworden zijn, direct drooggewreven worden om te voorkomen dat ze later door uitzetting worden beschadigd.

Kunststof fronten

Fronten, die met kunststof zijn bekleed, kunnen met normale schoonmaakmiddelen worden gereinigd. Dat gaat het beste met een zachte doek, lauwwarm water en een beetje afwasmiddel. Gebruik nooit politoer of harde sponsjes! Hardnekkige vlekken, zoals vetspatten, lak-­ of lijmresten kunnen eventueel met een normale kunststofreiniger worden verwijderd. Voordat u dat voor het eerst doet, raden wij u aan dit op een niet zichtbare plaats uit te proberen! Gebruik bij het reinigen geen dampreiniger en geen schoonmaakmiddelen die oplosmiddelen bevatten!

Het schoonmaken van kasten

Gebruik voor het schoonmaken van kasten, legplanken en laden/ uittrekelementen een ietwat vochtige doek met een vloeibaar schoonmaakmiddel/glasreiniger. Wrijf de meubelen na het schoonmaken altijd met een zachte doek droog! Wanneer te natte doeken worden gebruikt, kan er water in de voegen dringen, wat tot gevolg kan hebben dat de meubelen uitzetten. Om te voorkomen dat er in de meubelen geurtjes ontstaan, door kookdampen en kookresten, raden wij u aan de kasten regelmatig te openen en voor een intensieve ventilatie van de keuken te zorgen. Schurende schoonmaakmiddelen en alle schoonmaak middelen op nitro-­ en kunsthars basis of soortgelijke middelen zijn niet geschikt voor het behandelen van de oppervlakken!

Keukenapparatuur

Keukenapparatuur is qua afwerking en uitstraling zeer belangrijk geworden in de hedendaagse keuken. De apparatuur wordt met het oog op gebruiksgemak ontworpen en is dus niet moeilijk te onderhouden. Belangrijk is om de materialen op de juiste wijze te reinigen zodanig dat het oppervlak niet beschadigd. Gebruik hiervoor nooit schurende middelen of agressieve reinigers. In veel gevallen zal het afnemen met een schone doek en mild reinigingsmiddel afdoende zijn.

Raadpleeg te allen tijde de gebruiksinstructie voor een juiste behandeling van het materiaal. Ook de websites van de apparatenleveranciers kunnen geraadpleegd worden voor aanvullende informatie.